flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник керівника апарату суду надала інтерв’ю редакції Монастириського районного комунального радіомовлення

12 серпня 2020, 12:30

Редактор редакції Монастириського комунального радіомовлення Галина Залецька зустрілася із заступником керівника апарату суду Тетяною Осиф та розпитала про роботу  Монастириського районного суду Тернопільської області. 

Що можете розповісти про роботу пресслужби суду? 

- Зборами суддів  нашого суду обрано суддю-спікера Галіяна Ігоря Михайловича.

Налагоджена співпраця судді-спікера та прессекретаря є запорукою належного функціонування роботи суду .

Монастириський районний суд Тернопільської області постійно працює у напрямку відкритості та доступності для відвідувачів суду, проводимо заходи спрямовані на побудову правового діалогу між судовою владою та суспільством задля покращення доступу до правосуддя, а саме: організовуємо дні відкритих дверей для школярів, круглі столи, виставки, проводимо роз’яснювальну роботу із працівниками апарату суду, доносячи до них необхідність співпраці з медіа та робимо все можливе, щоб громадяни оперативно отримували інформацію яка б їх цікавила.

На мою думку,  чим відкритіше ми працюємо, тим більша довіра громадськості до роботи суду. 

У чому полягає Ваша робота прессекретаря суду ? 

- Робота прессекретаря полягає у забезпечені розвитку інформаційних зв’язків між судом та відвідувачами суду, органами державної влади, підприємствами, установами та організаціями, ЗМІ, забезпеченні  підготовки прес-релізів, буклетів, брошур, семінарів які надаються ЗМІ та громадськості щодо діяльності суду;

Прессекретар суду забезпечує належне інформаційне наповнення веб-сайту суду, сторінок суду в соціальних мережах та здійснює аналіз ефективності їх роботи;

За погодженням з суддею-спікером беру участь у підготовці відповідей на запити, матеріалів,  спрямованих на спростування публікацій, в яких висвітлено недостовірну інформацію. 

Розкажіть, будь ласка, скільки суддів працює у Монастириському районному суді? 

- За штатним розписом у Монастириському районному суді  працює троє суддів: голова суду Іванчук Віталій Мирославович, судді  Галіян Ігор Михайлович та Гудкова Юлія Георгіївна. Окрім того, у кожного судді є помічник  та секретар судового засідання. Згідно штатного розпису в суді працюють 16 працівників апарату суду.

 Усі працівники висококваліфіковані і належно справляються із своїми посадовими обов’язками. 

Скажіть, які справи віднесені до компетенції та розгляду Монастириським районним  судом?Яких справ найбільше на розгляді суду? 

- Монастириський районний суд  є судом загальної юрисдикції і спеціалізується на розгляді справ: цивільних, кримінальних, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення. 

За перше півріччя 2019 року на розгляд Монастириського районного суду Тернопільської області надійшло більшість справ, які стосувалися сімейних правовідносин. У першому півріччі 2020 року  переважають спадкові справи. 

В період з 01.01.2019року по 30.06.2019 року на розгляді Монастириського районного суду перебувало 246 кримінальних проваджень та матеріалів,  з яких 193 – розглянуто. За аналогічний період 2020 року на розгляді Монастириського районного суду перебувало 128 кримінальних проваджень та матеріалів, з яких 93 – розглянуто.

 183 цивільні справи та матеріали, з них розглянуто 143. За аналогічний період 2020 року на розгляді суду перебувало 173 цивільні справи та матеріали, з них розглянуто 69. Стосовно адміністративних справ, то у провадженні протягом аналогічного періоду 2019 року перебувало 11 справ та матеріалів, з яких розглянуто 9. У 2020 році 10 справ та матеріалів, з яких розглянуто 8.

З категорії справ про адміністративні правопорушення у провадження суду перебувало139 справ та матеріалів, з них розглянуто 110. 

За аналогічний період 2020 року на розгляді Монастириського районного суду перебувало 124 справи, з яких розглянуто 106. 

Як карантин вплинув на роботу Монастириського районного суду? 

- Карантин вніс свої корективи у життя кожного українця і не міг не позначитися на роботі судової системи.

Згідно  Постанови Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», з метою запобігання виникненню та поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19 на період карантину у Монастириському районному суді встановлено особливий режим роботи суду, згідно якого:

- припинено проведення особистого прийому громадян керівництвом суду;

- припинено всі заходи, не пов’язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо);

- обмежено допуск у приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань (блідість обличчя, почервоніння очей, кашель, лихоманка, утруднене дихання тощо);

- обмежено допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань;

Ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи здійснюється в дистанційному режимі шляхом надсилання сканованих копій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві.

Також відвідувачам суду рекомендуємо:

- всі документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі «Електронний суд» та поштою;

- утриматись від відвідування приміщення суду, особливо за наявності ознак захворювання або при умові повернення з країн інфекційного ризику;

- подавати до суду електронні заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами або відкласти судове засідання на час карантину. 

Чи  знизилась кількість надходження до суду справ за час карантину? 

- Так, звичайно. В порівнянні  за аналогічний період 2019 року кількість справ зменшилась на 138 справ , що становить 25 %.

За період з 01.01.2019року по 30.06.2019 року на розгляд  Монастириського районного суду Тернопільської області надійшло 542 справи  та матеріали.

За аналогічний період 2020 року 404. 

В який спосіб люди подають документи до суду зараз, під час  оголошення в державі карантину? 

- За винятком поодиноких випадків, позивачі та сторони судового процесу продовжують приходити до приміщень суду для подачі позовів. Ми  вживаємо заходів для недопущення скупчення людей під час  подачі документів в канцелярію суду.

А чи спростило комунікацію між судом та громадянами впровадження технічних новел, таких як «Електрон­ний суд» та повістки у вигляді СМС-повідомлень?

- Надзвичайно спростило. Впровадження новітніх технологій — безумовний плюс для суду. Ми дуже зраділи, коли в нас з’явилася можливість проводити судові засідання в режимі відеоконференцзв’язку. Особ­ливо це помітно в кримінальних провадженнях. Заощаджуються державні кошти. Ми не «прив’язуємося» до можливості чи неможливості доставлення підозрюваних.

СМС-повістки також дуже полегшили листування. Адже відомо, що поштова кореспонденція доставляється не вчасно, а тому виникає проблема з належним виконанням вимоги про повідомлення сторін. Звісно, виготовити електронний документ і направити його адресату значно легше, ніж паперовий, і, що важливо, ощадливо для держави.